Leveä puinen kulkuväylä kansallispuiston suolla. Taustalla avautuu suomaisema ja sininen taivas.

Retkikohteita helposti saavutettavissa

Suupohjan alueelta löytyy paljon helposti saavutettavissa olevia nähtävyyksiä ja kokemuksia. Tähän listattuna kohteita, joihin kannattaa tutustua!

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Tämän kansallispuiston reitistöistä löytyy pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa kuljettava vaihtoehto Kauhalammin vaativa esteetön reitti. Reitin pituus on 2,6 km. Reitillä pääset ihastelemaan kauniita suomaisemia ja kuuntelemaan alueella pesivien lintujen konsertointia.  Vaativa esteetön reitti lähtee Salomaan pysäköintialueelta (Kyrönkankaantie 357, Karvia).

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on Metsähallituksen ylläpitämä.

Kauhanevan-Pohjankankaan tiedot luontoon.fi sivustolla.
Kauhanevan-Pohjankankaan kartta

Leveät pitkospuut Mustasaarenkeitaalla.
Mustansaarenkeidas

Mustansaarenkeidas

Etelä-Pohjanmaan Isojoella sijaitseva Mustansaarenkeidas on osa laajaa, Metsähallituksen ylläpitämää, Haapakeitaan soidensuojelualuetta. Retkikohteena tämä on hyvin rauhallinen paikka. Pieneltä pysäköintialueelta lähtee 1,3 kilometrin mittainen luontopolku, joka on suunniteltu liikuntaesteisille sopivaksi. Täysin esteetön reitti ei kuitenkaan ole, ja pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat mukaan avustajan.

Reitin tiedot luontoon.fi sivustolla.

”Soveltuu aloittelevalle retkeilijälle. Reitti on ollut ennen kokonaan esteetön mutta nykyisin metsäiset osuudet ovat kapeaa, mutta tasaista polkua.”

Korkean suoran kallioseinän alla on aidattu luola. Kakis ihmistä katselemassa nähtävyyttä.
Susiluola

Susivuoren kota ja Susiluola

Kohde on historiallinen ihme. Susiluolan iäksi on arvioitu noin 2,6 miljoonaa vuotta ja on todennäköistä, että luolassa on oleskellut neandertalinihminen. Susivuoren kodan alue ja luolan edusta on helppo kulkuista, mutta polku näkötornille on kivikkoinen. Kodan vieressä on esteetön käymälä. Kohde on Karijoen kunnan ylläpitämä. 

Jyllinkoski

Jyllinkosken vanhan sähkölaitoksen ympäristössä on valtavan kauniit koskimaisemat ja kaunis puistoalue. Piha-alue, museon alakerta, ovat helposti saavutettavissa. Patoa pääsee ihailemaan helposti, kun kulkee sillan yli ja kääntyy oikealle perhepolulle. Jyllinkoskella järjestetään myös esimerkiksi konsertteja kesäisin. Jyllinkosken alueesta vastaavat Kurikan kaupunki ja museoista Informaatiotekniikan Museoyhdistys ry.

Alpon savanni

Alpon Savanni on palkitun ITE-taiteilija Alpo Koivumäen veistospuisto. Pääset tutustumaan jopa 150 erilaiseen kierrätysmateriaalista tehtyyn patsaaseen. Näyttelyalue on tasaista aluetta jossa kulkemaan pääsee haketettua polkua pitkin, mikä helpottaa kulkemista pyörätuolin ja lastenrattaiden kanssa. Pyörätuolilla kulkevilla tulee kumminkin olla avustaja mukana. Savannin Keltaasella tuvalla on kahvila sekä ulkorakennuksessa vaihtuvia näyttelyitä. Tuvan pihassa on kaksi ulkokäymälää avoinna kahvilan aukiolojen mukaan. Toinen käymälä on esteetön. Kohdetta ylläpitää Alpon Savannin ystävät ry.

Tuoreimmat kuulumiset löytyvät yleensä Alpon Savannin facebookista.
Alpon Savannin nettisivut tästä.

Pappilankangas

Pappilankangas on helppokulkuinen ja lapsiperheystävällinen ulkoilualue Teuvan keskustan läheisyydessä Komsinkylässä. Alueella on laaja, tasainen ja turvallinen piha-alue, jossa on keinuja, hiekkalaatikko, inkkarimajoja ja lasten suosima havukota. Ulkoilureittejä on eri pituisia, ja alueella on pururata, kuntoportaat, pieni ulkokuntosali sekä grillikota ja huvimaja. Alueella järjestetään säännöllisesti koko perheelle suunnattuja tapahtumia. Pappilankangas on erinomainen paikka viettää aikaa luonnossa koko perheen voimin. Alueelta löytyy ulkokäymälät päärakennuksen viereisestä ulkorakennuksesta, jotka eivät ole esteettömiä. Alueesta huolehtii Teuvan Rivakka.
Sähköavusteisessa pyörätuolissa istuva nainen kivipeltojen edessä nauttimassa eväistä. Vieressä istuu kermanvärinen avustajakoira.
Parran laavu. Kuvaaja: Jukka Kari

Luonto-Parra

Luonto-Parra tarjoaa monipuolista tekemistä vuoden ympäri. Alue on helppokulkuinen ja tasainen, erityisesti pihamaan, uimalampien ja metsäkirkon ympärillä. Alueelta löytyy myös 24 metriä korkea keihäspatsas. Parran laavulle pääsee helposti autolla ihastelemaan kivipeltoja sekä nauttimaan retkieväistä. Paikallisen matkailuyrittäjän tiloissa on invavessa. Alueesta vastaa Teuvan kunta.

Tie Kangasjärvelle kulkee vastaanottokioskin ohi.
Kangasjärven leirintäalue

Kangasjärvi

Lähellä Lauhanvuoren kansallispuistoa sijaitseva kirkasvetinen ja kalaisa Kangasjärvi on suosittu kesänviettopaikka. Ranta-alue on helppokulkuinen ja tasainen, ja siellä on iso leikkikenttä, kaksi laituria, hyppytorni ja lentopallokenttä. Alue on myös päärakennukselle vievän tien ja pihamaan osalta päällystettyä. Päärakennuksen edestä löytyy erikseen invaparkki. Muu parkkialue on ylempänä tien varressa. Leirintäalueen yrittäjällä on monipuoliset palvelut tarjolla. Alue on Isojoen kunnan, mutta leirintäaluetta ylläpitää paikallinen yrittäjä.

Lauhanvuoren kansallispuisto – Spitaalijärvi

Mielenkiintoisen historian omaavalle Spitaalijärvelle pääsee pyörätuolilla. Matka parkkialueelta on noin 500 m. Keittokatos soveltuu myös pyörätuolilla liikkuville. Esteetön kuivakäymälä sijaitsee noin 150 metrin päässä järven rannasta, reitin varrella. Kirkasvetinen Spitaalijärvi on kaunis retkipaikka. Lauhanvuoren kansallispuistosta vastaa Metsähallitus.

Muut Lauhanvuoren kansallispuiston esteettömät palvelut löytyvät täältä.

 

Huomioithan, vaikka kohteet ovat helposti saavutettavia, ne eivät välttämättä ole täysin esteettömiä, ellei toisin mainita. Kohteiden ylläpito ja tila ovat luonnollisesti riippuvaisia sääolosuhteista ja muista tekijöistä, mikä saattaa vaikuttaa niiden saavutettavuuteen ja käytettävyyteen. Myös kohteiden kunnossapidosta vastaavat lukuisat eri tahot kuten esimerkiksi kunnat, kaupungit tai erilaiset yhdistykset. Tarkempaa tietoa kohteiden ylläpitäjistä löydät kohteiden sivulta. Sivustoltamme löytyy myös paikallisten matkailualan yrittäjien ja oppaiden tietoja!

 

Artikkeli tehty osana Leader Suupohjan hallinnoimaa Satumainen Suupohja -hanketta.

 

Muita uutisia

Katso kaikki uutiset

Koe Suupohja polkien

Suupohjan alueelta löytyy paljon pyöräilyverkostoja. Reiteissä on paljon valinnanvaraa. Reittejä kulkee paikallisesti alueemme sisällä, mutta alueellamme kulkee myös pitkiä reittejä. Pidempien reittien kautta pääse kokemaan

Welcome Cyclist -tunnus

Pyörämatkailu kasvattaa hitaasti suosiotaan ympäri maailman. Monet matkaajat tekevät pitkiäkin pyörävaelluksia tai haluavat tutustua kiinnostaviin paikkoihin/kohteisiin pyörän penkiltä käsin. Suupohjankin alueelta löytyy paljon pyöräilyreittejä, joita

Mikä ihmeen STF?

Varmasti jokaiselle matkailun alan toimijalle on tuttua erilaiset sertifikaatit ja merkit, jotka eivät ehkä suoriltaan kiinnosta aiheena tai informaatio tulvan keskellä jäävät vähemmälle keskittymiselle. Otimme

Katso kaikki https://visitsuupohja.fi/ajankohtaista/
Site proudly made by Creative Crue logo