Kunnat ja alueinfo

Suupohjan seudun kunnat oranssilla.

Mikä onkaan Suupohja?

Suupohja – Etelä-Pohjanmaan eteläisin alue, täynnä soita, korpikuusia, kyliä ja vieraanvaraisuutta.

Alkujaan Suupohja-nimityksellä tarkoitettiin aluetta Ilmajoen ja Kristiinankaupungin välissä. Nykyisin ydin-Suupohjan, Suupohjan seutukunnan, ajatellaan muodostuvan Isojoen, Karijoen ja Teuvan kunnista sekä Kauhajoen kaupungista. Visit Suupohja -sivustolla on ”vanhasta Suupohjasta” mukana myös Kurikan kaupunki.

Suupohjan alue on urbaania maaseutualuetta. Maisema on perinteistä pohjalaista ’aakeaa laakeaa’, jossa jokilaveat mutkittelevat. Omaleimaiseen luontoon kuuluvat myös suot ja ylänköiset metsämaat. Viime jääkausi on jättänyt jälkensä alueelle, josta löytyy Suomen toinen Unescon Geopark, Lauhanvuori-Hämeenkangas.

Suupohjalaisuutta kuvaa hyvin yritteliäisyys, yhteisöllisyys ja ’ittellisyys’. Se näkyy niin ihmisissä kuin elinkeinoissakin. Asukkaita koko alueella on n. 42.000.

Kulttuurin näkövinkkelistä alueella leimansa antavat musiikki ja liikunta – unohtamatta ruokaelämyksiä. Musiikin saralla tärkeitä ovat tapahtumat, kuten Isojoen Lauhan Spelit, Kauhajoen Nummirock, Kurikan Haku päällä ja Rytmiraide -tapahtumat. Sapuskan eli ruoan saralla valtakunnallisestikin tunnettu tapahtuma on vuosittain Kauhajoella järjestettävät Ruokamessut. Kevät- ja kesäaikaan kunnissa vietetään teemapäiviä ja -viikkoja, kuten Karijoella Rompepäiviä, Kauhajoella Kriuhnaasuja, Kurikassa Asu ja elä -messuja ja Teuvalla Elolystejä.

Suupohjassa on oivat mahdollisuudet varsinkin luontoliikuntaan. Parhaimmat kohteet ja reitit, Suupohjan Seikkailut, löytyvät tämän sivuston Luontokohteet-osiosta. Liikuntapaikkoja ja -seuroja löytyy moneen lähtöön aina jääkiekosta, maastopyöräilyn, suunnistuksen ja yleisurheilun kautta palloilulajeihin ja frisbeegolfiin. Talviaikaan palloilulajeja voi harrastaa sisähalleissa ja hiihtämään pääsee jokaisessa kunnassa, kunhan lunta vain piisaa. Laskettelumäet löytyvät sekä Kauhajoelta, Kurikasta että Teuvalta. Kannattaakin seurata sivuston tapahtumakalenteria myös liikunta- ja urheiluaktiviteettien osalta.

Tiesitkö tätä:

Akateemikko Kustaa Vilkuna arveli Suupohja-nimen juontavan juurensa sen sijainnista Merenkurkun eteläpuolella – ”seuraahan kurkkua suu”. Alueen nimitys juontaa juurensa 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen.

Lataa itsellesi Kunta-Appi

Visit Suupohjan kunnista Isojoella, Karijoella, Kauhajoella ja Teuvalla on oma ilmainen ’kunta-appinsa’. Voit ladata ne puhelimeesi App Storesta tai Google Playsta. Kunta-appit löytyvät palveluista kunnan nimellä.

Site proudly made by Creative Crue logo