Taukopaikka Kauhalammen rannalla, etualalla puiset penkit ja pöytä, takaalalla pitkospuut ja vesistö.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on eteläisen suoluonnon helmi, erämainen lintukeidas keskiaikaisen kulkureitin varrella. Kyrönkankaan tie vie sinut avarien mäntykankaiden halki Kauhanevan kermien ja kuljujen äärelle. Kevätaikaan Kauhanevan monipuolinen ja arvokas linnusto konsertoi moniäänisesti. Syksyllä voi auringon laskiessa päästä todistamaan useiden kymmenien kurkien iltalentoja. Meteli on korvia huumaava, ja kokemus on vaikuttava.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sijoituu kahden, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan, maakunnan alueelle. Satakunnan puoleinen parkkipaikka sijaitsee Karvian Salonmaassa ja Etelä-Pohjanmaan puolelta puistoon pääsee Nummikankaan pysäköintialueelta.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto koostuu hajalla olevista suoalueista, joista suurin on Kauhaneva. Toinen suuri alue sijoittuu Pohjankankaan harjujaksolle.  Kansallispuistoon saatiin maisemallisesti merkittävä lisä, kun Katikankanjoni liitettiin osaksi kansallispuistoa.

Ilmasta katsoen Kauhanevalla näkyy paljon allikoita ja lampia, suurin niistä on Kauhalampi. Lammen ympäri kulkee 2,7 km mittainen Kauhalammin kierros. Osa reitistä kulkee metsäpohjaa pitkin ja osa taas pitkospuilla.  Pitkospuita pitkin pääsee aivan lammen rantaan taukopaikoille, joista kesäaikaan voi pulahtaa uimaan. Salomaan taukopaikalta lähtee noin 100 metriä pitkä esteetön lankkupolku katselutasanteelle suon reunaan. Tulipaikat löytyvät Nummikankaan puolella sijaitsevan näkötornin vieressä sekä Salonmaan taukopaikalla. Salomaan tulipaikalla on esteetön taukokatos ja käymälä. Muut suoalueiden pitkospuut ovat kapeita eivätkä siten sovellu liikuntaesteisille.
Puiston halki kulkevaa hiekkaista Kyrönkankaan kesätietä pitkin voi kulkea pyörätuolilla. Avustajaa suositellaan.

Salonmaan parkkipaikkalla löytyy tilaa myös asuntoautoille ja yöpyminen on sallittu yhdeksi yöksi.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on yksi Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark kohteista.

Kansallispuisto soveltuu päiväretkikohteeksi, ja sitä hoitaa Metsähallitus.

Alla olevan videon on toteuttanut Kauhajoki-Seura ry Kotiseututieto digiaikaan -hankkeella. (kauhajoki.net)

 

 

Kohteen tiedot päivitetty: 7.6.2024

Site proudly made by Creative Crue logo