Opaskyltit Terassikierrokselle.

Lauhanvuori nationalpark – rundleden Terassikierros (terrassrundleden)

Terassikierros (terrassrundleden) har fått sitt namn av att leden går längs av strandvallar efter istiden, det vill säga längs terrasser.

Man kan börja Terassikerros från två platser, antingen från utsiktsornet i Lauha eller från parkeringen till Spitaalijärvi.

Rundleden är 9 kilometer lång och den är lättframkomlig, men på vissa ställen kan det finnas branta ställen. Vid leden finns informationsskyltar. Ledens färdriktning är moturs. Längs leden finns servicebyggnaderna vid Spitaalijärvi och utsiktstornet på toppen av Lauhanvuori. Utsiktstornet är öppet under sommaren.

I närheten av toppen av Lauhanvuori finns ett litet potatisland som en påminnelse om det gamla sättet att odla potatis på en hög sluttning där det inte blir nattfrost. Vid Spitaalijärvi kan man ta en rast och bada, men platsen är ingen officiell badplats. Man trodde att vattnet i Spitaalijärvi (Spetälskasjön) hade helande effekter och i tiderna har vatten från sjön till och med transporterats till furstar i Ryssland. Från Spitaalijärvi går stigen så småningom tillbaka uppåt mot toppen av Lauhanvuori.

Besöksmålen i Lauhanvuori är också besöksmål i Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark.

Kohteen tiedot päivitetty: 11.6.2024