Järvi-Tarkka

Kauhajoella sijaitseva Järvi-Tarkan luonnonsuojelualue on 49 hehtaarin kokoinen tilakokonaisuus, joka sijaitsee Aikalanjärven eli Uuronjärven rannalla. Tila on ollut pitkään luonnontilassa eli se on monipuolinen kokonaisuus johon kuuluu pääosin kuusi- ja sekametsää ja umpeutuvia vanhoja peltoniittyjä. Suojelu alueeseen kuuluu myös useampi vanha hirsirakennus. Tila on kuin aikaan pysähtynyt, jota myös me ja tulevat sukupolvet pääsevät ihastelemaan. Tila on ollut autiona vain kymmenkunta vuotta ennen siirtymistä Luonnonperintösäätiön haltuun. Entinen omistaja eli tilalla 90-vuotiaaksi saakka.

Järvi-Tarkan maat ovat ojittamattomia sekä metsissä ei ole hakkuujälkiä. Paikoittain maastossa on pieniä aloja avosuota. Suojeltuna metsämaat saavat vuosi vuodelta kehittyä rauhassa ja rikastua lajistoltaan. Järvi-Tarkan tila alueineen antaa hyvän suojapaikan myös monille eläinlajeille. Vesissä elää taimen, saukko ja euroopanmajava ja metsissä liitelee liito-oravia. Linnuista tiedettävästi alueella asuu ainakin kehrääjä, kuikka ja kanahaukka. Kannattaa siis katsoa ympärilleen rauhassa tarkkaillen, sillä alueella riittää paljon nähtävää ja ihmeteltävää.

Järvi-Tarkan luonnonsuojelualueella saa jokaisenoikeudella liikkua vapaasti, mutta luontoa kunnioittaen! Kyseessä on kumminkin luonnonsuojelualue, eikä se sisällä mitään retkeilyrakenteita. Luonnontilassa olevassa kohteessa on syytä myös liikkua varoen.

Kohteen tiedot päivitetty: 30.8.2023

Site proudly made by Creative Crue logo