Kaksi maastopyörää nojaamassa puuhun.

Lauhanvuori nationalpark – Geobike mountainbikeled

Geobikeleden förenar de geologiska besöksmålen i Lauhanvuori på ett mångsidigt sätt. Leden går i varierande terräng längs stigar, skidspår och grusvägar.
Den totala längden på ringleden är 35 km. Leden lämpar sig för dem som redan har en viss erfarenhet av mountainbikecykling, men även nybörjare klarar sig i terrängen i synnerhet på guidade utflykter. Leden har två officiella startplatser, den ena går från utsiktstornet i Lauhanvuori och den andra från Lauhansarvi naturturismcentrum.

Längs leden finns raststugan i Kärkikeidas, rastplatserna vid Spitaalijärvi och rastplatsen vid Kaivolammi. Vid Spitaalijärvi eller Kaivolammi kan man också ta sig ett dopp, fastän platserna inte är officiella badstränder. På alla tre ställen finns toaletter. Det lönar sig att ta med eget toalettpapper.

Mountainbikeleden är endast tillgänglig på bar mark. På vintern går det skidspår på en del av leden, och leden underhålls inte heller i övrigt på vintern.
Leden kan delas upp i två mindre rundslingor (8 eller 16 km) eller kombineras till en enda längre rutt. Lederna cyklas medurs.

Besöksmålen i Lauhanvuori är också besöksmål i Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark.

Kohteen tiedot päivitetty: 4.7.2023