Metalliset portaat vievät jyrkästi alas kallion isoon koloon eli pirunpesään. Portailla lapsi kiipeämässä ylöspäin.

Pirunpesä

Pirunpesä on saanut nimensä paikalliselta väestöltä, sillä aikaisemmin Pirunpesä oli täynnä suuria kivenlohkareita, ja lohkareiden välisissä onkaloissa arveltiin elelleen paholaisen. Lapsia on varoiteltu, että piru saattaa tulla ja viedä pesäänsä, jos menee liian lähelle tätä aukkoa.

Pirunpesä on Jalasjärven Ylivallin kylässä, Isovuoren kallion laella sijaitseva pyöreä aukko, josta ei ole saatu selvyyttä, onko kyseessä hiidenkirnu. Aukko on halkaisijaltaan noin 14 metriä ja syvyys on 23 metriä. Pohjalle pääsee portaita ja vieressä kohoavasta 21 metrisestä  näkötornista voi ihailla maisemia kilometrien etäisyydelle. Lähistöllä sijaitsee myös kesäkahvio sekä Pertti  ”Spede” Pasasen muistopatsas. Pirunpesän läheisyyteen pystytettiin kesäkuussa 2005 muistopatsas kunnioittamaan Spede Pasasen panostusta Pirunpesän tyhjentämisessä. Pirunpesän avaaminen matkailunähtävyydeksi mahdollistui, koska Pasanen oli kiinnostunut luonnonihmeistä.

Pirunpesästä on tehty 3D-mallinnus Virtuaalikylat (3D) Liiverissä -hankkeen, Liiveri ry:n ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 kanssa. Voit katsoa mallinnuksen tästä.

Lisäksi alueella on kilometrin pituinen luontopolku ja opastettu vaellusreitti Pirunpesä- Juustoportti n. 7,5 km.

Lähistöllä sijaitsee Kollinluola, onkalo kalliossa, jossa sanotaan 1840-luvulla asuneen kylässä elämiseen kyllästyneen Juhon, joka elätti itsensä metsästämällä ja marjoilla.

Pirunpesän vieressä sijaitsee retkeilijöiden vapaassa käytössä oleva kota, lisätietoa täältä.

Kohteen tiedot päivitetty: 27.6.2024

Site proudly made by Creative Crue logo