Ilmakuvassa Pirunpesänä tunnettu paikka on pyöreä ja syvä reikä kallionlaella.

Pirunpesä

Pirunpesä (djävulsboet) har fått sitt namn av den lokala befolkningen, eftersom Pirunpesä tidigare var fullt av stora stenblock och man trodde att djävulen bodde i hålrummen mellan dem. Man varnade barnen för att djävulen kunde komma och ta dem med sig ner i sitt bo om de går för nära kanten av hålet.

Pirunpesä är en rund hålighet i marken på krönet av berget Isovuori i byn Ylivalli i Jalasjärvi. Det har inte kunnat klargöras huruvida det är fråga om en jättegryta. Hålet har en diameter på omkring 14 meter och är 23 meter djupt. Det går trappor ner till botten, och från det 21 meter höga utsiktstornet bredvid hålet kan man se flera kilometer ut över landskapet. I närheten finns också ett sommarkafé och en minnesstaty över Pertti ”Spede” Pasanen. I närheten av Pirunpesä restes i juni 2005 en minnesstaty för att hedra Spede Pasanens insatser vid tömningen av Pirunpesä. Det blev möjligt att öppna Pirunpesä som turistattraktion, eftersom Pasanen var intresserad av naturfenomen.

Genom ett samarbete mellan projektet Virtuaalikylat (3D) Liiverissä, Liiveri Oy och Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020 gjordes en 3D-modell av Pirunpesä. Du kan se modellen här.

På området finns dessutom en 1 kilometer lång naturstig och en skyltad vandringsled på cirka 7,5 km mellan Pirunpesä och Juustoportti.

I närheten ligger Kollinluola, en hålighet i en klippa, där det sägs att en man vid namn Juho, som var trött på livet i byn, bodde på 1840-talet och försörjde sig på att jaga och plocka bär.

Kohteen tiedot päivitetty: 3.7.2023