Suupohjan retkikohteet yllättävät ympäri vuoden

Suupohja tarjoaa hienoja mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen ympäri vuoden, sillä maisemat vievät moneen tunnelmaan. Peltojen ja kylien valloittamat jokilaaksot ovat maiseman runkona, mutta rikkaus löytyy kokonaisuudesta. Vaihtelevat maisemat, omaperäiset luonnonnähtävyydet ja valloittavat yksityiskohdat ovat Suupohjan luonnon vahvuuksia. Tutkittavaa riittää ensi kertaa alueelle saapuvalle vieraalle mutta yhtä hyvin alueella pitkään asuneille. Suupohjan luonto osaa yllättää. Visit Suupohjasta löytyy helposti saavutettavia koko perheen pistäytymispaikkoja, joissa on mukava nauttia luonnon yksityiskohdista ja hyvistä eväistä. Reilumpaan liikkumiseen, aktiiviseen reippailuun tai pidempään retkeilyyn on tarjolla kohteita koko alueella.

Usvainen kuva männyistä.
Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

Luonnon valloittamista helpottavat monipuoliset reitit ja taukopaikat sekä omia löytöjä tarjoavat pikkutiet ja polut. Kylät, kunnat ja muut toimijat ovat rakentaneet luontokohteiden verkostoa aktiivisesti. Omien polkujen kulkijoille löytyy myös rauhallisempia ja kevyemmin rakennettuja retkikohteita.

Lauhanvuori – Hämeenkangas Geoparkin nouseminen osaksi Unescon geoparkien verkostoa on tuonut monelle luontokohteelle uusia reittejä ja rakenteita. Uudet ja uudistuneet kohteet tarjoavat nähtävää monella tutuillakin paikalla.  Kylä- ja peltotie avaavat reitit kylämaisemiin ja niiden yksityiskohtiin, joissa näkyvät pitkät perinteet. Suupohjan eri kulmilta on hyödynnetty paikallisen maiseman tarjoamia mahdollisuuksia ja lähiseutujen esimerkkejä. Jokilaakson ydin jää usein piiloon. Viljelysten keskellä kulkeviin jokiin pääsee usein tutustumaan vain silloilta. Onneksi Suupohjassa on useampi retkikohde, jotka vievät tutkimaan jokivarsien rehevyyttä, törmien jyrkkyyttä ja koskien kohinaa.

Pantintien näkötornista avautuvat upeat näkymät Hyypänjokilaaksolle.
Hyypänjokilaakso. Kuva: Aili Raudla-Majakangas

Asutuissa maisemissa pienet ja vaihtelevat tiet ovat polkupyöräilijän valtaväyliä. Pikkuteillä on helppo liikkua kaikenlaisilla pyörillä, mutta sähköavusteiset pyörät kesyttävät lakeuksien vastatuulet – joidenkin mielestä pyöräretkelle lähtö kääntää tuulen suunnan. Kävellen kilometrit vaihtuvat verkkaisemmin, mutta matkalta jää mieleen enemmän. Maiseman yksityiskohdat löytyvät paremmin ja maisemaa ehti katsoa pidempään. Ehkä polun varrelta löytyy jotain syötävääkin, marjoja tai sieniä.

Kuvassa kippo, jossa on kypsiä lakkoja.
Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

Metsien ja metsäpolkujen puolelle siirtyminen avaa erilaisen ulottuvuuden Suupohjan maisemiin. Talousmetsissä on hyvin ja vähemmän tehokkaasti hoidettuja maisemia ja retken voi suunnata myös lähes koskemattomiin metsiin. Tasaisten maisemien lisäksi alueelta löytyy odotuksiin nähden yllättäviä mäkimaastoja, jotka nousevat muun maiseman yläpuolelle. Vaikka mäkien rinteet eivät yllä vuorien mittoihin, niin korkeuserot tuovat maiseman elävyyttä ja sopivaa vaihtelua. Hitaammin liikkuva löytää kallioisilta rinteiltä paljon hienoja yksityiskohtia.

Lapsia temmeltämässä Kakkorin vuoren huipulla.
Kakkorinvuori. Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

Metsien lomassa on hienoja suoalueita, joilla voi kokea alkuperäisen luonnon hengen. Suoluontoon voi tutustua helpommin koko perheen voimin suuntaamalla pitkoksille, joissa tunnelmaan pääsee eläytymään vaivattomasti ja turvallisesti. Aidoimman elämyksen saa, jos uskaltautuu kävelemään reilusti polkujen ulkopuolelle suon keskelle.

Suupohjan aktiiviset kylät ovat rakentaneet yleiseen käyttöön paljon hienoja retkikohteita. Osa laavuista on helposti saavutettavia ja sopivat kaikenkuntoisille retkeilijöille. Muutamien laavujen ympärillä on myös pidempiä reittejä tai monipuolisempia palveluita. Laajimmat reittikokonaisuudet vievät usein Metsähallituksen hoitamille luonnonsuojelualueille, kuten Lauhanvuoren kansallispuistoon ja Levanevan luonnonsuojelualueelle. Näiden lisäksi Suupohjan kunnat ja kaupungit ylläpitävät muutamaa pitempää reittikokonaisuutta, jotka antavat mahdollisuuden vaikka muutaman päivän vaellukseen.

Talvisessa kuvassa on ihmisiä laavulla istumassa, etualalla kaksi seisovaa ihmistä ja suksia.
Rauhankankaan laavu. Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

Luontokohteilla voidaan retkeillä monessa muodossa joko pienemmällä tai isommalla porukalla, kukin oman makunsa mukaan. Suosituimmilla retkikohteilla voi olla parhaina päivinä jopa pientä ruuhkaa, mutta useimmiten luonnosta saa nauttia omaan tahtiin. Opastetuilla retkillä luonto näyttäytyy uusin silmin, kun luonnon yksityiskohtiin ja taustoihin päästään pureutumaan syvemmälle.

Yksittäinen kohde ei tule kerralla valmiiksi, sillä vuodenajat, säät ja vuorokaudenajat elävöittävät tunnelmia. Tuttukin kohde näyttäytyy uudessa valossa esimerkiksi ensilumen jälkeen tai otsalamppujen valossa syksyillan pimeyden laskeuduttua.

Suupohjan retkikohteet yllättävät ympäri vuoden.

Ismo Nousiainen / Taikapolku

Logolla ja kärkiviestillä varustettu Visit Suupohjan markkinointikuva.

 

Site proudly made by Creative Crue logo