Iso-Kakkorin hirsinen kota ja sille johtavat pitkospuut, kota kuvattu edestä päin etualalla pitkokset.

Iso-Kakkori

Det högsta berget i Bötom är Iso-Kakkori, 145 m över havet. Det finns två leder som går till Iso-Kakkori. Den lättare går från jaktstugan på Luovankyläntie 202. Leden går cirka 1,5 km längs en skogsväg, varifrån en stig på cirka 500 m viker av till toppen av berget.

Den svårare leden går från bergets södra sluttning, från Sivintie, och är utmärkt med röda märken. Längs den här leden hittar man väldiga klippblock och stenfält – forntida strandstenfält.

På Iso-Kakkoris klippiga utflyktsplats finns en prydlig och trivsam kåta, mäktiga klippor, en liten djävulsåker och ett utsiktstorn som håller på att byggas.

Kartlänken går till stugan i Kakkori, där den två kilometer långa stigen som är i bra skick startar till toppen av Iso-Kakkori. I närheten av stugan i Kakkori, längs motionsbanan, finns ett vindskydd som passar för att grilla korv (ta med egen ved).

Under vintrar med snö går ett 2,5 km långt belyst skidspår från skidstugan i Kakkori. Längs de omfattande nätverket av obelysta skidspår kommer man bland annat till Karijoen koulu, Paarmanninvuori, samt stugorna i Parra och Sivi. Landskapet varierar från skog till klippor och åkrar.

Besöksmålet är en del av fornbergsleden som förenar Bötom och Östermark.

Kohteen tiedot päivitetty: 23.2.2024