Lintutornista avautuvat upeat näkymät Mustasaarenkeitaalle.

Högmossen Mustasaarenkeidas

Högmossen Mustasaarenkeidas i Storå i Södra Österbotten ingår i den vidsträckta helheten Haapakeidas myrskyddsområde, som upprätthålls av Forststyrelsen. Området är ett mycket lugnt och tyst utflyktsmål.

Från ett litet parkeringsområde går en 1,3 km lång naturstig, som är planerad för rörelsehindrade. Helt tillgänglig är den dock inte, och de som rör sig med rullstol behöver ha med sig en assistent. Det rekommenderas att man går stigen medsols, varvid starten sker där informationsskyltarna och kartan över området finns. Naturstigen går genom en skog fylld av fågelsång till en öppen myr, där det finns ett robust fågeltorn. Det är möjligt att ta sig upp på den nedersta våningen av tornet också med rullstol. Från tornet öppnar sig vidsträckta vyer över den storslagna högmossen. Vid tornet finns även ett bord med bänkar, där man kan slå sig ner för att äta matsäck.

Från de imponerande myrlandskapen går stigen tillbaka in i skogen och slutar vid startpunkten. De vackra och varierande landskapen samt den korta stigen är ett utmärkt utflyktsmål för barnfamiljer.

Mustansaarenkeidas är ett av besöksmålen i Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark.

Kohteen tiedot päivitetty: 24.6.2024