Alpon savanni (Alpos savann)

Alpon savanni (Alpos savann) är en speciell djurpark med palmstigar på gränsen mellan Södra Österbotten och Satakunta. Den är egentligen inte ett naturbesöksmål, men på grund av den mångskiftande stigen som går genom djurflockarna presenterar vi dess naturstigar samt landskap och naturunderverk i kategorin.
Folkkonstnären Alpo Koivumäkis Alpon savanni ligger i byn Nummijärvi i Kauhajoki. Alpos första verk, ”Kurki” (Trana), föddes 1995. Just nu finns det knappa 150 olika djurskulpturer under palmerna på Alpos savann, och fler är på kommande. Koivumäki gör sina skulpturer av avfallsmaterial; huvudråvarorna är metall, gummi och plast, som i händerna på konstnären förvandlas till många olika former – oftast djur.

Verken är samlade på Alpos egen gårdsplan, på det gamla potatisfältet. I utställningsområdet har han gjort stigar med flis, längs vilka besökarna kan beundra konstverken. I området är det också möjligt att använda rullstol med hjälp av en assistent. I utställningsområdet finns skyltar på finska och engelska som berättar om bakgrunden till Alpos verk för besökarna. Du kan promenera fritt runt savannen, men när det är möjligt kommer även någon från föreningen Alpon Savanni ystävät ry att presentera sina verk för besökare.

Alpon savanni är ett betydande kultur- och naturbesöksmål i Kauhajoki, där både unga och äldre personer trivs.

Kohteen tiedot päivitetty: 15.2.2024