Talvinen markkinointikuva, jossa teksi ja logo.

Löydä Suupohjan parhaat retkikohteet

Tässä artikkelissa esitellään Suupohjan alueen mielenkiintoisia retkikohteita. Mukaan on poimittu laajempia reitistöjä tarjoavia kokonaisuuksia aktiivisille ulkoilijoille. Rinnalle on nostettu mielenkiintoisia yksittäisiä pistäytymispaikkoja tai muuten erityisiä kohteita. Visit Suupohjan kohteet sopivat retkeilyyn suurimman osan vuodesta. Lähikohteille pääsee pyörällä ja pyörällä voi tehdä myös pitemmän retken. Kävely vie lähemmäs luontoa. Lähinnä runsaampi lumimäärä rajoittaa pienempien teiden avoimuutta ja kohteiden saavutettavuutta.

Tuttukin kohde voi näyttäytyä uudessa valossa vuodenajan, sään tai vuorokaudenajan vaihtuessa. Paukkuva pakkanen, kesäyön valoisuus tai syysillan hämäryys voi luoda retkelle unohtumattoman tunnelman. Toisaalta moni lähellä oleva kohde sopii iltalenkin tavoitteeksi.

Tervetuloa seikkailemaan Suupohjaan!

Kauhaneva.

Isojoki

Isojoki on tunnettu Lauhanvuoren kansallispuistosta, jonka monipuoliset reitit ja palvelut tarjoavat tutkittavaa useammaksi päiväksi. Näkötornilta Kivijatalle vievä klassikkoreitti esittelee kansallispuiston luontoa monipuolisesti. Lisäksi Lauhanvuorella on muutama ympyräreitti ja maastopyöräreitti. Talvisin Lauhanvuorella nautitaan luonnosta hiihtäen ja lumikenkäillen. Hieman vähemmän tunnettuja ja rauhallisempia retkikohteita löytyy esimerkiksi kunnan lounaisosista, jossa on Mustansaarenkeitaan lyhyt lenkki hienon suon laidalle ja Sarvijärven rantakalliot reitteineen. Isojoen jokilaakson kyläteiltä löytyy mukavia vaihtoehtoja pyöräilyyn ja evästelyyn, vaikka valmiit reitit vielä puuttuvat.

Nainen ja lapsi kävelevät suolla pitkospuita pitkin.
Mustansaarenkeidas. Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

 

Karijoki

Karijoki sijaitsee monen vuoren kainalossa. Susivuori luolineen lähettää ajatukset lentoon, joita voi tuulettaa näkötornissa tai kodassa. Susivuorelta voi lähteä pidemmälle retkelle myös Pyhävuoren suuntaan. Karijoen hienoimmat kalliomuodostelmat löytyvät Kakkorinvuorelta, jossa voi tutustua myös paikallisten kivimiesten kädenjälkiin. Kakkorista voi jatkaa matkaa Parran suuntaan tai laskeutua jokivarteen Tammen laavulle, jonne pääsee myös ilman kävelyä.

Kaksi lasta kiipeävät Kakkorin kivikkoisessa maastossa.
Kakkori. Kuva: Ismo Nousiainen / Taikapolku

 

Kauhajoki

Kauhajoki on kahden kansallispuiston kunta. Kauhanevan helppokulkuinen pitkosreitti vie hienoon suomaisemaan loivapiirteisen harjumaiseman keskellä. Loivat rinteet eivät kuulu Katikankanjonin perusluonteeseen, vaikka neva ja kanjoni ovat samaa kansallispuistoa. Molemmissa kohteissa eväät on helppo kantaa nuotiopaikalle. Kauhajoen kulttuurimaisema on komeimmillaan valtakunnallisesti huomioidun Hyypänjokilaakson maisemissa. Jokilaaksosta löytyy patikointiin ja pyöräilyyn sopivia reittejä, joiden varrelta on myös eväiden syöntiin sopivia taukopaikkoja. Hikeä kaipaavat suuntaavat Sotkan kuntoradoille ympäri vuoden.

Katinkaluoman virtaus, kuvattu pitkällä suljinajalla, jolloin virtauksesta tule huntmainen
Katikankanjoni. Kuva: Aili Raudla-Majakangas

 

Kurikka

Kolmesta kunnasta yhdistettyyn Kurikkaan mahtuu iso määrä hienoja retkikohteita. Jurvan Säläisjärvi tarjoaa aktiivikuntoiluun ja rennompaan liikkumiseen sopivia helppokulkuisia reittejä kesään ja talveen. Syvemmälle luonnon helmaan kaipaavat lähtevät Levanevan suuntaan, jonka läpi kulkee pitkä Kurjen kierros. Laajaa kokonaisuutta on helpointa lähestyä esimerkiksi Särkisen autiotuvan tai Pässilänvuoren kautta, jolloin voi valita kerralla tutkittavaksi sopivan kevyen osuuden. Pohjanmaan valtavirran eli Kyrönjoen rannoille pääsee Jyllinkoskella, jossa kosken ja padon ympärillä nousevat jyrkät rinteet.  Kurikan keskusta lähellä sijaitsevan Jyllinkosken tunnelmasta voi nauttia myös perheen pienimpien kanssa, kun jättää jyrkimmät porrastetut reitit toiseen käyntikertaan. Kurikan metsissä on runsaasti eritasoisia reittejä ja laavuja, joilla voi tehdä hienoja löytöjä. Jalasjärven suunnan erikoisuuksiin kuuluu Pirunpesä, jossa pääsee tutustumaan mielenkiintoisen historian omaavaan kallio-onkaloon ja näkötorniin.

Pato näköalatasanteen vastarannalta kuvattuna aurinkoisessa syysruskassa.
Jyllinkosken pato. Kuva Aili Raudla-Majakangas.

 

Teuva

Teuvan perheystävällisin retkikohde löytyy Pappilankankaalta, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia eri-ikäisille liikkujille. Rennon ulkoilun lisäksi reiteillä liikutaan myös vauhdikkaammin. Luonnoltaan monipuolisempi ja maastoltaan vaihtelevampi retkikohde löytyy Parrasta, josta lähtee reittejä useampaan suuntaan niin kesällä kuin talvellakin. Pitempää retkeä kaipaava lähtee Lutakkonevan ja Kakkorin suuntaan, mutta kevyemmin evästelevä voi oikaista suoraan esimerkiksi Suksenjärven laavulle ja lintutornille.

Hiihtomajalta lähtee eri mittaisia lenkkejä kangasmetsän siimekseen.
Pappilankangas. Kuva Aili Raudla-Majakangas

 

Kirjoittanut: Ismo Nousiainen / Taikapolku

 

Muita uutisia

Katso kaikki uutiset

Kuntopolut

Pururata, kuntopolku, kuntorata tai kuntoreitti. Näillä liikkumista varten rakennettuilla reiteillä on monta nimeä ja niitä löytyy Suupohjan alueelta useita. Koostimme vinkit kuntopolkujen tietojen löytämiseen tähän

Vahvojen värien inspiroimaa taidetta – Saara Rantalan haastattelu

Saara Rantala on lahjakas 19-vuotias teuvalainen taiteilija, jonka teoksia on nyt esillä kolmisen kappaletta Teuvan TEAK:illa järjestettävässä Ars Nova Botnica -taidenäyttelyssä. Saara on aina ollut

Väreen tarina

Väre on syntynyt Katikankanjonin kuusikon katveessa, maan kolosessa, lähellä pohjalla kulkevaa luomaa. Väre on saanut pennusta asti seurata veden virtausta. Keväällä lumen sulaminen aiheuttaa veden

Katso kaikki https://visitsuupohja.fi/ajankohtaista/
Site proudly made by Creative Crue logo