Villiyrttejä Uuronkylässä

11. kesäkuuta 2022 järjestettiin valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä kahdeksatta kertaa. Päivän tarkoituksena on esitellä ja lisätä monipuolista kylätoimintaa ympäri Suomea. Suupohja ei ollut alueena poikkeus, sillä kyseisenä päivänä alueella järjestettiin kaksitoista kylätapahtumaa.

Yksi tapahtumista oli Uuronkylässä Hukan kämpällä järjestetty villiyrttikävely, johon pääsin itse osallistumaan. Tapahtuman järjestäjinä toimi Leader Suupohjan Kylille-hanke yhteistyössä Suupohjan ladun ja Lillukkametsän kanssa. Lillukkametsän Aanan opastuksella kiersimme kämpän läheisyydessä tutustumassa alueen villiyrtteihin ja niiden erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Villiyrteistä puhuttaessa mieleeni juolahtavat ensimmäisenä ketunleipä ja suolaheinä. Eniten kuitenkin yllätti se, kuinka paljon Suomen luonnosta löytää villiyrttejä ja vieläpä niin pieneltä alueelta. Esimerkiksi varmasti jokaiselta pihamaalta löytyvä voikukka lukeutuu villiyrtiksi ja vieläpä hyvin monipuoliseksi sellaiseksi. Itse kukkia voidaan käyttää koristeena, lehdistä valmistaa salaattia, kukannuppuja voidaan paistaa kapriksen tapaan ja juuresta voi valmistaa vaikkapa kahvin korviketta.

Kävelyn lopuksi hyödynsimme keräämiämme yrttejä ruoanlaitossa ja pääsimmekin kokeilemaan villiyrttejä erilaisissa muodoissa. ”Pääruoaksi” valikoitui kasviskeitto, johon lisäsimme mm. nokkosen lehtiä ja poimulehtiä. Villiyrtit toivatkin keittoon mukavan vivahteen hapokkuutta. Keiton lisäksi tarjolla oli salaattia ja näkkileipää, joita täydensimme villiyrteillä. Lopuksi nautimme vielä yrttijuoman, joka valmistui hetkessä kaatamalla kuumaa vettä herukanlehtien päälle.

Mielestäni yrttikävely oli onnistunut tapahtuma, sillä opettavaisen kierroksen jälkeen saimme nauttia myös lämpimästä kesäsäästä. Ehkä jatkossakin voisi hyödyntää lähiluonnon antimia. Suosittelen myös hyvin vahvasti itse osallistumaan samanlaiselle kävelylle tai ottamalla itse oman kasvikirjan mukaan ja tutkimaan oman pihan villiyrttejä. Ehkä voitte myös yllättyä villiyrttien laajasta maailmasta.

Viisi villiyrttivinkkiä ruokapöytään

Poimulehti vesipisaroineen.

1. Maitohorsma – Niityillä ja pientareilla kasvava maitohorsma on varmasti monelle meistä tuttu kasvi. Alkukesästä kasvin noin 10 senttimetrisiä versoja voidaan käyttää ruoanlaitossa varsiparsan tavoin. Versot sopivat aina salaateista keittoihin, tai paistaa ja nauttia ne sellaisenaan.

2. Nokkonen – Heinikossa tallustaessa saattaa tulla nokkosen pistämäksi. Ärhäkästä luonteestaan huolimatta nokkonen on oikea superyrtti, sillä se sisältää paljon ravintoaineita, kuten vitamiineja. Poltinkarvoista eroon pääsemiseksi nokkonen kannattaa ryöpätä. Sen jälkeen siitä voidaan valmistaa esimerkiksi keittoa, lettuja tai jopa rapeita sipsejä.

3. Orvokit – Kauniin värikkäät orvokit sopivat hyvin koristeiksi erilaisiin ruokiin. Orvokin kukkia voidaan käyttää esimerkiksi salaateissa, leivonnaisten koristeina tai vaikkapa jääpaloissa tuomaan väriä juomaan.

4. Poimulehti – Tähtimäisen lehden omaavan poimulehden tunnistaa muotonsa lisäksi lehdelle kertyvistä vesipisaroista. Keskiajalla vesipisaroiden uskottiin antavan ikuisen nuoruuden tai muuttavan raudan kullaksi. Villiyrttinä poimulehdet sopivat hyvin salaatteihin.

5. Lillukka – Koko maassa tavattava lillukka tuottaa lehtiensä lisäksi myös marjoja. Lillukan lehdet toimivat hiostettuna hyvin yrttijuomana. Hiostaminen saa lehtien maun ja tuoksun voimistumaan. Hiostaminen aloitetaan murskaamalla lehtien solurakenne rypistämällä niitä tai liiskaamalla ne kaulimella. Tämän jälkeen lehti kuivataan kuivaimella tai matalalämpöisessä uunissa, jonka jälkeen lehtiä voidaan säilöä ilmavassa purkissa.

 

– Vikke Mikkilä

Muita uutisia

Katso kaikki uutiset

Kuntopolut

Pururata, kuntopolku, kuntorata tai kuntoreitti. Näillä liikkumista varten rakennettuilla reiteillä on monta nimeä ja niitä löytyy Suupohjan alueelta useita. Koostimme vinkit kuntopolkujen tietojen löytämiseen tähän

Vahvojen värien inspiroimaa taidetta – Saara Rantalan haastattelu

Saara Rantala on lahjakas 19-vuotias teuvalainen taiteilija, jonka teoksia on nyt esillä kolmisen kappaletta Teuvan TEAK:illa järjestettävässä Ars Nova Botnica -taidenäyttelyssä. Saara on aina ollut

Väreen tarina

Väre on syntynyt Katikankanjonin kuusikon katveessa, maan kolosessa, lähellä pohjalla kulkevaa luomaa. Väre on saanut pennusta asti seurata veden virtausta. Keväällä lumen sulaminen aiheuttaa veden

Katso kaikki https://visitsuupohja.fi/ajankohtaista/
Site proudly made by Creative Crue logo