Legendaarinen kurikkalainen hiihtäjä Juha Mieto

Kurikkalainen huippuhiihtäjä Juha Mieto

Legenda-veistos kuvaa legendaarista kurikkalaista hiihtäjää ja moninkertaista arvokisamitalistia Juha Mietoa. Juha Mieto muistetaan lukuisten olympia- ja MM-mitaleiden lisäksi yhden sadasosasekunnin häviöstään Ruotsin huippuhiihtäjälle Thomas Wassbergille Lake Placidin olympiakisoissa 17.2.1980. Toinen tunnettu tarina liittyy Innsbruckin olympialaisiin vuonna 1976. Siellä Mieto auttoi kilpailijaansa Bill Kochia 50 kilometrin hiihtokilpailussa, jossa Kochilla oli vaikeuksia pitkässä ylämäessä. Mieto auttoi Kochia työntämällä selästä sen aikaa, että tämä sai voimansa kerättyä.

Mieto sai vuonna 1985 arvostetun CIFP:n (Comite International pour le Fair Play) reilun pelin palkinnon. Perusteissa mainittiin Kochin auttaminen ja Lake Placidin sadasosatappio, jonka jälkeen Juha Mieto oli ensimmäisenä onnittelemassa kilpailun voittanutta Thomas Wassbergia. Miedosta puhuttaessa muistetaan usein myös Falunin hiihdon MM-kilpailut vuonna 1974. Siellä Mieto hiihti 30 kilometrin kisan suosikkiolosuhteissaan eli vesikelillä, mutta hävisi puusuksillaan Ruotsin Thomas Magnussonille, jolla oli allaan uudenaikaiset lasikuitusukset.

Juha Mieto on hiihtäjäuransa jälkeen toiminut muun muassa Suomen eduskunnassa kansanedustajana.

Juha Miedon veistosprojekti

Hiihtäjäveistoksen suunnittelukilpailu käytiin kesällä 2018 kutsukilpailuna, johon osallistui 11 suomalaisen kuvanveiston huippua. Suunnittelukilpailun voitti arvostettu kuvanveistäjä Pekka Jylhä teoksellaan Legenda. Lähtökohtana ja mallina on kuva Juha Miedosta vuoden 1978 Lahden MM-kisoista 50 kilometrin matkalta. Veistos on yhteensä neljä metriä korkea. Sen sisältäpäin valaistu alaosa on metsänvihreäksi maalattua ruostumatonta terästä ja yläosa hiottua pronssia.

– Juha Miedolle metsä oli paikka, jossa hän pääsi toteuttamaan itseään ja kokeilemaan rajojaan. Metsä ja latu tekivät Miedosta sankarin ja koulivat hänestä voimakkaan persoonan. Juha Miedon veistoksen yhtenä lähtökohtana on ollut valokuva Lahden MM-kisoista 50 kilometrin matkalta vuodelta 1978. Veistokseni on hyvin uskollinen Juha Miedolle, kertoo taiteilija Pekka Jylhä.

Veistoshankkeen ovat toteuttaneet Juha Miedon oma urheiluseura Kurikan Ryhti yhteistyössä Kurikan kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Veistoshankkeen tukena on ollut arvovaltainen kansalaisvaltuuskunta, jonka puheenjohtajana toimii elinkeinoelämän vaikuttaja, yritysjohtaja Jorma Ollila. Kansalaisvaltuuskunnan jäsenet ovat suomalaisen urheilun, liike-elämän ja politiikan huipulta. Taideasiantuntijana hankkeessa on toiminut taidemarkkinoiden asiantuntija, filosofian tohtori Pauliina Littorin.

Hiihtäjäpatsaan varainkeruusta on vastannut urheiluseura Kurikan Ryhti. Varainkeruu on tapahtunut lahjoituksina yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä kansalaisilta, jotka ovat kiinnostuneita olemaan mukana legendaarisen hiihtäjän veistoksen tarinassa. Varainkeruu on sujunut odotusten mukaisesti.

Legenda-patsaan paljastustilaisuus oli lauantaina 26. syyskuuta 2020 Kurikassa.

Veistoksen julkistamistilaisuus ja kutsuvierastilaisuus on katsottavissa alla olevista linkeistä Kurikan kaupungin YouTube-tililtä.

Veistoksen julkistamistilasuus: Juha Mieto -veistoksen julkistamistilaisuus

Kutsuvierastilaisuus: Juha Mieto -veistoksen kutsuvierastilaisuus

 

Site proudly made by Creative Crue logo