Elparken i Jyllinkoski (Jyllinkosken sähköpuisto)

Miljön kring Jyllinkoski gamla elverk är ett mycket vackert forslandskap. På platsen finns en naturstig till Kiskonniemi och längs den en utsiktsplattform på kanten av den gamla dammen, grönskande lundskog, en eldplats vid stranden och ett sommarcafé. Vid elparken i Jyllinkoski finns informationsteknikmuseet och elmuseet.

Svårighetsgraden för den 1,5 km långa leden är medelsvår. På de brantaste ställena har man gjort trappor och man kommer över våta ställen längs spångar. Man kan röra sig bra med barnvagn och rullstol, med undantag av utsiktsplattformen vid stigen till Kiskonniemi där det finns branta trappor. Med barnvagn och rullstol lönar det sig att ta sig från elverksmuseets gård över bron och svänga av till höger på den lilla vägen (den s.k. familjeleden, 1 km). Härifrån har man en fantastisk utsikt över dammen.

Kiskonniemi naturstig börjar mittemot den vita museibyggnaden på andra sidan vägen.  Till den övre sluttningen leder nya trappor där man också kan ta stöd av ett räcke. Det finns en snygg vindskydd i Kiskonniemi.

Du kan kontrollera museiområdets öppettider Informaatiotekniikan Museoyhdistys Ry:s webbplats (på finska).

Kohteen tiedot päivitetty: 6.6.2024