Kesäpäivä Lauhanvuorella

Suupohjan luontokohteista hulppein on ehdottomasti Lauhanvuoren kansallispuisto. Yhdeltä Länsi-Suomen korkeimmalta kohdalta avautuukin upeat näkymät Pohjanmaan lakeuksille. Lauhanvuorella sijaitsee useita reittejä, jotka soveltuvat hyvin päiväretkiksi aurinkoiseen ja lämpimään kesäpäivään. Itse piipahdimme Visit Suupohjan kuvausreissun aikana kansallispuistossa kuvailemassa ja evästelemässä kansallispuiston alueella.

Ensimmäiseksi otimme suunnan kohti Lauhanvuoren näkötornia, joka on kansallispuiston ehdoton vetonaula. Näkötorni sijaitsee noin 240 metriä merenpinnan yläpuolella ja sieltä avautuukin näkymät hyvin Lauhanvuori-Hämeenkankaan UNESCO Global Geoparkin alueelle. Geoparkin status on tuonutkin alueelle uutta virtaa: vuonna 2020 alue hyväksyttiin osaksi Unescon Geopark-verkostoa, joka korostaa alueiden geologista historiaa, suojelua ja turismia. Lauhanvuori-Hämeenkankaan pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueelta löytyykin luontokohteiden lisäksi myös kulttuuria, paikallisruokaa ja majoitusta.

Selkeällä säällä näkötornista näkee rannikolle, Kaskisiin ja Kristiinankaupunkiin asti.

Kansallispuiston alueella on erilaisia reittejä, jotka kiertävät puiston tunnetuimmat nähtävyydet. Jos alueella on kuitenkin ohikulkumatkalla, monille nähtävyyksille pääsee myös autolla. Kansallispuiston reiteistä löydät myös kattavaa tietoa nettisivuiltamme. Reitit eivät myös rajoitu kävelemiseen, vaan alue on myös otollinen maastopyöräilylle.

Näkötornin jälkeen suuntasimme kohti Spitaalijärveä, joka sijaitsee Lauhanvuoren rinteessä noin kolmen kilometrin päässä näkötornista. Järvi soveltuu hyvin eväspaikaksi, sillä siellä sijaitsee useampi tulentekopaikka, käymälä ja telttailualue. Tällä kertaa uimavaatteet jäivät kotiin, mikä oli harmi, sillä porottavassa auringonpaisteessa olisi voinut pulahtaa järveen viilentymään. Sen sijaan päädyimme ihastelemaan maisemia ja jatkamaan matkaa.

Viimeisenä päädyimme tallustelemaan Kivijatan pitkospuita ja ihmettelemään sen historiaa. Entisaikoina Kivijataa on pidetty jättiläisten muurin jäänteenä, jonka jättiläiset itse sortivat paetakseen kirkonkellojen soittoa. Nykyään kuitenkin tiedetään, että Kivijata on lohkareiksi murentunutta kalliota, jota jääkausi sekä jääkauden jälkeiset rantavoimat ja maanjäristykset ovat muokanneet. Tämä pirunpelto toimiikin lähtöpisteenä Pirunkierrokselle, jonka aikana matkailija pääsee tutustumaan alueen muinaisrantoihin ja soihin.

Lauhanvuori tarjoaa runsaasti luontokohteita, joihin kannattaa käydä tutustumassa paikan päällä. Nähtävää löytyy kaikenikäisille ja matkailija voikin valita eri reiteistä itselleen sopivan. Kesän lähestyessä kohti syksyä kannattaakin viettää mukava päivä tutkien muinaisen vuoren aluetta.

– Vikke Mikkilä

Muita uutisia

Katso kaikki uutiset

Joutohetki vierailulla Suupohjassa

Me lähdettiin Inarin kanssa seikkailemaan meille aivan uusille seuduille tänne Etelä-Pohjanmaan eteläisimmälle alueelle. Heti ensimmäisenä päästiin kokemaan maaseudun rauhaa Villa Miiliaan ja siellä meitä odotti

Kuntopolut

Pururata, kuntopolku, kuntorata tai kuntoreitti. Näillä liikkumista varten rakennettuilla reiteillä on monta nimeä ja niitä löytyy Suupohjan alueelta useita. Koostimme vinkit kuntopolkujen tietojen löytämiseen tähän

Vahvojen värien inspiroimaa taidetta – Saara Rantalan haastattelu

Saara Rantala on lahjakas 19-vuotias teuvalainen taiteilija, jonka teoksia on nyt esillä kolmisen kappaletta Teuvan TEAK:illa järjestettävässä Ars Nova Botnica -taidenäyttelyssä. Saara on aina ollut

Katso kaikki https://visitsuupohja.fi/ajankohtaista/
Site proudly made by Creative Crue logo