Vindskyddet och utsiktstornet vid Kalliokota

Kalliokota (Bergskåtan) finns i Jurva i Tainuskylä på berget Myötämäenkallio (Kalliokodan laavu ja näkötorni). Det enklaste sättet att ta sig dit är längs Sahanhaudan Metsätie, varifrån leden till kåtan finns utmärkt. Den kortaste vägen till kåtan från bilen är drygt en (1) kilometer. Om man går till vänster börjar leden på en skogsbilväg, men förgrenar sig sedan till en mindre stig som går uppför mot klipporna. Stigen har många rötter och stenar. Bergskåtan ligger högt upp, men den är svår att se mitt i skogen.

Kåtan är stor och i gott skick. Det finns många sittplatser i kåtan. I området finns även en toalett och en annan eldplats. I omgivningen kring kåtan finns många stora klippor.

När du fortsätter längs stigen förbi den andra eldplatsen kommer du till ett utsiktstorn där en vy på flera tiotals kilometer öppnar sig över landskapet. Du klättar upp i utsiktstornet på eget ansvar! Det finns också ved vid utsiktstornet!

Från utsiktstornet finns flera olika leder tillbaka till startpunkten, varav den kortaste är en cirka 2 km lättframkomlig stig.

Kohteen tiedot päivitetty: 16.5.2024