Levanevan pitkospuut, suomaisema ja sininen taivas.

Rundleden Kurjen kierros – rastplatsen i Maalarinmaa

Rundleden Kurjen kierros går i den varierande naturen i kommunerna Laihela, Jurva och Ilmola. Leden är markerad med orange märken i Laihela och Jurva, och med gula märken i Ilmola. Leden i Levaneva naturskyddsområde är 13 km lång och markerad med blå märken. Den går i ett fint myrlandskap och sticker ibland av till skogsöar och skogen som kantar myren. Leden är lättframkomlig och alla myravsnitt har spångar. När man går längs rutten är det skäl att beakta att spångarna kan vara hala beroende på väderförhållandena. Leden är också lämplig för nybörjarvandrare.

Rastplatsen i Maalarinmaan ligger i Laihela, parkeringsplatsen 600 m från rastplatsen är i Jurva. Vid den prydliga rastplatsen finns ett vindskydd, ett fågeltorn, ett vedförråd samt en toalett. Spångarna som går från platsen fortsätter nästan så långt som ögat kan se över myren Levaneva till Rajavuori vildmarks- och friluftscenter. I den andra riktningen går en stig genom myrar, på klippor och i lundskogar till stugan Pässilänmaja i Jurva. Maalarinmaa är ett fantastiskt mål för fågelskådare, eftersom Levaneva, som öppnar sig från fågeltornet, är särskilt populär bland fåglar som häckar på myrar.

Vägen till Maalarinmaa går förbi Kivi- och Levalammi vattenmagasin. Vattenmagasinet i sig själv är en sevärdhet. Dess stora fjärd ser ut som ett hav för en sydösterbottning som är van vid små vattendrag.

Kohteen tiedot päivitetty: 29.6.2023